Dnevni program studenta islamskih nauka


Od Muhammeda Saliha El-'Usejmina dječaku (Šejh i student su već preselili, Allah im se smilovao), Allah ga sačuvao. Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berakatuhu.

Zamolio si me, Allah te blagoslovio, da ti napravim menhedž (program, put) kojeg ćeš slijediti u svome životu ... Molim Uzvišenog Allaha da nam podari snagu i da nam olakša stvari u kojima su uputa i ispravnost (govora i djela) i da nas učini od upućenih i onih koji upućuju druge i pobožnih i onih koji druge upućuju na pobožnost. (Nakon ovoga) kažem (ti):

Prvo: U pogledu Uzvišenog Allaha: 
1. Nastoj da ti na umu uvijek bude Njegova veličina i da uvijek razmišljaš o Njegovim kosmičkim/univerzalnim ajetima (znakovima) kao što su stvaranje nebesa i Zemlje i onoga što je stavio u njih od Svoje nesrazmjerne mudrosti, silne snage i velike milosti i blagodati. I uvijek razmišljaj o Njegovim šerijatskim ajetima sa kojima je poslao Svoje poslanike - pogotovo zadnjeg od njih, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
2. Neka tvoje srce bude napunjeno ljubavlju prema Allahu zbog blagodati koje ti je dao i poteškoća koje je od tebe otklonio - pogotovo zbog blagodati islama i ustrajnosti na njemu sve dok ti ne postane najdraži od svega.
3. Neka tvoje srce bude napunjeno veličanjem Uzvišenog Allaha sve dok On ne postane u tvome srcu najveći. Spoj ljubavi prema Uzvišenom Allahu i veličanja Njega u tvome srcu će omogućiti da ustraješ na pokornosti: tako što ćeš uspostavljati ono što ti je naredio iz svoje ljubavi prema Njemu i tako što ćeš ostavljati ono što je zabranio iz svoga veličanja Njega. 1 Šejh i student su već preselili, Allah im se smilovao.
4. Budi iskren prema Njemu u svome ibadetu, oslanjajući se samo na Njega u svim stanjima kako bi dao pravo riječima: "Samo Tebe obožavamo (ibadet činimo) i samo od Tebe pomoć tražimo." (Sura El-Fatiha, 4. ajet)
Neka ti uvijek bude na umu da radiš ono što je naredio i ostaviš ono što je zabranio - doista ćeš s tim u ibadetu naći slast koju nećeš spoznati kroz nemar; i naći ćeš u životu pomoć od Njega koju ne bi nikad dobio ukoliko bi se oslanjao samo na samoga sebe.

Drugo: U pogledu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: 
1. Neka ti ljubav prema njemu, sallallahu alejhi ve selleme, bude ispred ljubavi prema bilo kojem stvorenju i neka ti njegova, sallallahu alejhi ve selleme, uputa i njegov, sallallahu alejhi ve selleme, sunnet budu ispred svake druge upute i sunneta.
2. Uzmi njega, sallallahu alejhi ve sellem, za svoga imama (predvodnika) u svome ibadetu i ahlaku tako što ćeš u svome ibadetu imati na umu da slijediš njega, sallallahu alejhi ve selleme, kao da ide ispred tebe dok ti slijediš njegove stope i ideš njegovim putem. Također, u ophođenju sa ljudima okiti se njegovim ahlakom za kojeg je Uzvišeni Allah rekao: "I, zaista, tvoj ahlak je veličanstven." (Sura ElKalem, 4. ajet) Kada se budeš toga pridržavao postati ćeš neko ko u potpunosti nastoji tražiti znanje njegovog šerijata i ahlaka i raditi po njemu.
3. Stalno potpomaži i brani njegov, sallallahu alejhi ve selleme, sunnet jer doista će te Allah pomoći onoliko koliko ti pomažeš Njegov šerijat.


Treće: Tvoja dnevna djela mimo farzova (obaveznih radnji): 
1. Kada ustaneš noću spomeni Uzvišenog Allaha i traži (dovi) od Allaha što god želiš jer je to vrijeme u kojem se prima dova i prouči govor Uzvišenog Allaha: "Doista su u stvaranju nebesa i Zemlje..." (Sura Ali Imran, 190. ajet) sve dok ne završiš suru Ali Imran, a to je deset ajeta.
2. Klanjaj onoliko koliko ti je određeno u zadnjoj trećini noći i završi svoj namaz sa vitrom.
3. Čuvaj ono što možeš od jutarnjih zikrova. Reci sto puta: "La ilahe illallah vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve 'ala kulli šej'in kadir."
4. Klanjaj dva rekata Duha-namaza.
5. Čuvaj ono što možeš od večernjih zikrova.


Četvrto: Način traženja znanja: 
1. Nastoj da naučiš Allahovu Knjigu i odredi sebi svaki dan određen broj ajeta (ili stranica) koje ćeš naučiti i pročitati i neka tvoje čitanje bude popraćeno razmišljanjem i razumijevanjem. Ukoliko pronađeš neku korist prilikom čitanja, zapiši je.
2. Nastoj zapamtiti ono što možeš od vjerodostojnog sunneta Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve selleme. Od toga je (npr.) učenje knjige Umdetu-l-Ahkam. 
3. Nastoj se koncentrirati i fokusirati (na jednu stvar) kako ne bi uzimao znanje pomalo od vamo i tamo i tako upropastio svoje vrijeme i rasuo svoje misli.
4. Počni sa manjim/kraćim knjigama i dobro ih nauči, a nakon toga pređi na veće knjige sve dok ne dobiješ znanje malo po malo tako da se ono uspostavi u tvome srcu i da se smiri u tvojoj duši.
5. Nastoj spoznati osnove (usule) mes'ela i njihova pravila i zapiši svaku stvar koju pronađeš kao što je rečeno: "Koga mimoiđu temelji nauke neće moći naučiti."
6. Diskutiraj i razgovaraj sa svojim učiteljem (šejhom) ili sa svojim prijateljima u čiju si vjeru i znanje siguran. Ukoliko to nisi u stanju, onda pokušaj zamisliti taj razgovor sa njima.

Molim Uzvišenog Allaha da te poduči korisnom znanju, da ti podari korist u onome što si naučio, da ti poveća znanje i da te učini od Njegovih pobožnih robova i pripadnikom Njegove uspješne skupine. Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berakatuhu.